Ce este educația Maker și cum ajută elevii să-și descopere pasiunile în procesul de învățare
Educația Maker și avantajele acesteia au fost subiectele principale de discuție ale panelului online „Mișcarea Maker în educație: realizări și perspective”, organizat de Clubul Tinerilor Makeri la 14 august 2022. La eveniment au fost invitați să participe experți și makeri pasionați din diferite colțuri ale lumii.
Educația Maker a apărut în contextul Mișcării Maker, care a obținut popularitate începând cu anul 2005 datorită, în mare parte, revistei Make și a evenimentelor de amploare Maker Faires. Ritmul de promovare a Mișcării Maker a crescut o dată cu accesibilitatea instrumentelor digitale ieftine, inclusiv a platformelor de microcontrolere Arduino și a instrumentelor de prototipare rapidă, cum ar fi imprimantele 3D.
Educația Maker promovează o abordare mai flexibilă a învățării, fiecare copil și tânăr fiind îndemnat să descopere ceea ce îl pasionează utilizând instrumentele și procesele alese de el. Astfel, această abordare promovează învățarea bazată pe cercetare, experimentare, gândirea critică, rezolvarea de probleme, colaborare, perseverența și creativitate.
Filozofia Maker ar putea fi inclusă în curriculele tradiționale pentru a sprijini o abordare echilibrată și holistică a educației.În plus, devenind producători, mai degrabă decât consumatori exclusivi, de produse tehnologice, copii și tinerii devin creativi și competenți în rezolvarea problemelor din viața de zi cu zi.
Acestea au fost doar câteva din subiectele abordate în cadrul panelului online de discuții „Mișcarea Maker în educație: realizări și perspective„, organizat de Clubul Tinerilor Makeri la 14 august 2022. La eveniment au fost invitați să participe experți și makeri pasionați din diferite colțuri ale lumii.
Evenimentul a debutat cu prezentarea activităților Clubului Tinerilor Makeri, oferită de Iulian Lungu, Coordonator de instruiri CTM.
Participanții la panel au fost inspirați de Joel Leonard un maker din USA cu peste 30 ani de experiență profesională, premiat în 2019 de Națiunea Makerilor ca cel mai bun susținător al Mișcării Maker, călătorind în peste 45 de state și oferind consultanță la peste 100 de maker spaces din întreaga lume. În 2020, Joel a investit peste 100 000 de euro pentru a înființa un maker space mobil cu scopul de a ajunge la comunitățile rurale și cele defavorizate.
Următorul vorbitor a fost Maria Esquela, membru fondator al Alianței e-NABLE (www.enablealliance.org) și al Comunității e-NABLE – un ecosistem global cu mai multe direcții de activitate. Alianța e-NABLE s-a angajat să creeze soluții la prețuri accesibile și să asigure accesul la tehnologii pentru persoanele defavorizate din întreaga lume.
Despre importanța implicării tehnologii în educarea copiilor și cum poate fi creat un cadrul organizat de învățare în acest sens a vorbit Andrei Avirvarei, fondatorul Clubului Micilor Electroniști din România și a platformei de învățare a electronicii la distanță nextEdu.
Participanții la panelul de discuții au avut posibilitatea de cunoaște experiența lui Ádám Horváth, care este unul din promotorii reformelor educației digitale și STEAM. Inițiativa sa de dezvoltarea a abilităților digitale pentru copiii defavorizați din Ungaria, a primit în anul 2016 Premiul European pentru Competențe Digitale.
Panelul a fost încheiat de Victor Bujoreanu, un tânăr maker pasionat care a inițiat crearea primul maker space public din Moldova și a contribuit la organizarea primului eveniment de Mini Maker Faire în Chișinău.
În perioada 17.08.2022 – 28.09.2022 sunt deschise înscrierile la următoarea sesiune de cursuri, organizate de Clubul Tinerilor Makeri în perioada octombrie-noiembrie 2022. Sunt invitați toți tinerii din Bălți, Chișinău și Cahul, care studiază la o Școală Profesională sau Colegiu să se înscrie la cursuri și să beneficieze de instruiri și ghidare gratuită din partea unei echipe de mentori bine pregătită.
Pentru mai multe detalii despre activitățile planificate, urmăriți Clubul Tinerilor Makeri pe site-ul www.ctm.md și rețele sociale www.facebook.com/clubultinerilormakeri.
Proiectul „Clubul Tinerilor Makeri” este implementat de către Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), în parteneriat cu Ministerului Educației și Cercetării, cu susținerea Fundației Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED).